U bent hier: Home › Nieuws

Nieuws

Openbaar nieuws: Clublid Jenny den Baas bij EK tripletten Vrouwen 2018.
   (04-12-2018)

EEN MEISJESDROOM: SPELEN BIJ DE NEDERLANDSE PÉTANQUE-SELECTIE EK TRIPLETTEN VROUWEN

Dit najaar vonden in Palavas Les Flots in Frankrijk de EK tripletten vrouwen 2019 plaats. Hoe bijzonder is dat? Nou, héél bijzonder, zeker voor Dupke-speelster Jenny den Baas uit Esch. Alleszins reden om haar een bezoek te brengen en daar meer over te horen.

Hoe kwam je bij de selectie en hoe zag de weg naar dat EK er voor je uit?

Een jaar terug ongeveer werd ik gevraagd door de selectiespeelsters. Ik was verrast natuurlijk, ik draag de sport een warm hart toe en het is altijd al een meisjesdroom van me geweest om uit te komen voor Nederland op een EK of WK. Vanaf mijn 18e heb ik jaren al in de grotere selectiegroep gezeten, maar werd uiteindelijk nooit afgevaardigd. Ik had het eigenlijk al achter me gelaten en dan ineens dient de vraag zich weer aan. Ik was blij verrast, maar moest er ook over nadenken. Je weet dat het heel wat tijd gaat kosten naast werk en het thuisfront. Maar ja, het pétanque zit me in het bloed, van kinds af al, en dit was meteen een mooie manier om mijn eigen spelniveau op een hoger plan te brengen. Dus ik besloot om mee te doen.

Ze zochten in de selectie uiteraard een speelster van goed niveau, maar even zo belangrijk, iemand die goed in het team past.
Ik speelde alweer een paar jaar in het eerste team van JBC 't Dupke uit Sint-Michielsgestel, dat in de Topklasse speelt. In het seizoen 2016-2017 zijn we landskampioen geworden en hebben we gespeeld voor de Eurocup. Daarin eindigden we zelfs op een waardige 5e plaats. Afgelopen jaar eindigden we in de landelijke competitie als 2e.
Ik zette mijn inzet voor het Dupke-team op een lager pitje om me helemaal te kunnen concentreren op de damesselectie. We hadden nog een klein jaar te gaan tot het EK 2018.
De voorbereiding was fors: regelmatig met het team op pad, af en toe centraal in Nieuwegein, een goede onderlinge band opbouwen, oefenen met spelen in verschillende combinaties, routine inslijpen. Wekelijks een programma van oefeningen afwerken en de resultaten inleveren, dat onderdeel kon ik gelukkig bij 't Dupke uitvoeren. Maar vooral veel toernooien spelen, als het maar even kon toernooien van hoog niveau. Drie spraakmakende toernooien van internationale allure wisten we met winst af te sluiten, in Blangy-sur-Bresle in Frankrijk en Lummen en Maaseik in België. Bij die laatste speelden internationale selectieteams tegen elkaar, dus dat was meteen een mooie voorproef voor het EK.

Hoe verliep het EK zelf?

We traden aan met onze Nederlandse selectie: Ria Bronsema, Sandy Rikkers, Katy Kamps-Bosch en ikzelf. Al het werk in de voorbereiding betaalde zich uit. We vormden een hecht team, stonden als een blok voor elkaar. Je speelt in tripletten, dus altijd zit een van de speelsters aan de kant. Maar ook in die positie heb je een belangrijke, stimulerende rol naar je medespeelsters. Je staat samen voor je land, ook aan de kant! De bondscoach honderd procent achter je voelen vanuit een kritische, opbouwende en motiverende houding.

Er streden 33 landen om de Europese titel. In de voorrondes wonnen we tegen Noorwegen, Estland, en Bulgarije en verloren tegen Tsjechië en Monaco. Daarmee plaatsten we ons bij de laatste 16. In de achtste finale versloegen we Tsjechië en Oostenrijk en konden we door naar de kwartfinale. Daarin moesten we het uitgerekend tegen het enorm sterke Frankrijk afleggen, dat uiteindelijk Europees kampioen werd. Daarmee eindigden we op een gedeelde 5e / 8e plaats. Een mooi resultaat tussen zoveel hoge kwaliteit.

Waar komt je liefde voor de pétanquesport vandaan?

Mijn ouders waren enthousiaste spelers bij 'Entre Nous' in Den Helder. Zij namen mij en mijn broertje en zusje altijd mee en van lieverlee ben ikzelf gaan gooien. Ik was nog geen 10 jaar toen ik lid werd van de club. Daarna ging het snel: Meedoen aan clubcompetities, spelen in tripletten met mijn vader of met mijn moeder. In Alkmaar kreeg ik speciale jeugdtraining en ontmoette ik veel spelers die nu nog op topniveau spelen. Enfin, later dus nog wat jaren in de Nederlandse selectie, zoals ik eerder al aangaf. Het pétanquevirus zit wel in me, dat mag ik wel zeggen.

Als laatste: kun je me zeggen hoe je een topspeler wordt?

Je moet ervoor willen gaan, iedere dag de sport beoefenen. Je moet de juiste mensen om je heen hebben, intensief coaching en training krijgen, voortdurend willen slijpen aan het verbeteren van je techniek. Maar je moet ook mentaal sterk worden, in en voor een team willen en kunnen staan, met je medespelers sleutelen aan het teamfunctioneren. Dat kan niet genoeg gezegd worden. Je kunt technisch goed zijn, maar als je je te snel uit het veld laat slaan door tegenslagen sleur je teammaatjes mee. En ja, Nederland verlaten! In Nederland wordt het nu nog te recreatief gespeeld, er is een te kleine selectie topspelers zodat je te weinig tegenspel op niveau krijgt. Een land als België bijvoorbeeld speelt internationaal al veel meer een partij mee.

Nou ja, wellicht dat de nieuwe opzet van de landelijke competitie ambitieus, nieuw en jonger bloed zal aantrekken. Daar moet dan wel meteen op worden aangesloten met trainings- en coachingsfaciliteiten bij de verenigingen en de bond. Laten we hopen dat de nieuwe weg die de Nederlandse Jeu de Boule Bond is ingeslagen zijn vruchten gaat afwerken.

Mijn meisjesdroom is uitgekomen. Hopelijk gaan velen mij nog volgen en gaat Nederland ook in de Europese en wereldtop een plaats veroveren. Zeker op weg naar 2024, wanneer de Olympische Spelen in Frankrijk zijn en pétanque wellicht Olympisch wordt, wie weet ….

Het Nederlands team met het Franse team:
vlnr: Ria Bronsema, Sandy Rikkers, Katy Kamps-Bosch, Jenny den Baas

 

 

 

 

 

Jenny bekijkt al haar jaarlicenties van de Nederlandse Jeu de Boule Bond.

 

 

 

(Terug naar boven)


Openbaar nieuws: Gaat pétanque in 2024 olympisch worden?
   (21-11-2018)

WORDT PÉTANQUE EEN OLYMPISCHE SPORT?

Als je naar de Olympische spelen kijkt zie je een groot scala aan populaire en soms ook wat minder populaire of zelfs wonderlijke sporten. Ja, en wat zouden wij als fanatieke spelers liever willen dan dat pétanque in dat rijtje aansluit? Frankrijk is hét land waar het ooit begon en pétanque een enorm populaire sport is. Je kunt, anders dan bijvoorbeeld in Nederland, ook op TV belangrijke partijen volgen. Er gebeurt ook veel, anders dan bij voetbal wordt er hoe dan ook steeds iedere ronde gescoord, met prachtige plaatsballen of een schot met carreau.

Wat is het geval? Frankrijk is gekozen als organisator van de Olympische 2024. Elk organiserend land mag zijn eigen ideeën inbrengen welke sporten hij buiten het vaste programma wil inbrengen. Dat heeft heel wat voeten in de aarde omdat altijd het Olympisch Comité het laatste woord heeft. Daar gaan jarenlange goede voorbereidingen in zitten en zoveel hoofden zoveel zinnen. Frankrijk zal Frankrijk niet zijn als hun populaire sport 'Pétanque' in 2024 niet de volle aandacht krijgt. Daarom wil het Franse Olympisch Comité in 2024 pétanque tot Olympische sport verheffen. Het definitieve en volledige programma van de Spelen 2024 wordt officieel vrijgegeven in december 2020, wat dat betreft moeten we helaas nog wel geduld beoefenen voor we daarover zekerheid hebben.

Het zou een enorme impuls voor de Pétanque-sport zijn. Dan zou zelfs het soms wat stoffige imago definitief verleden tijd zijn en ook de jeugd voortaan aanspreken. De afgelopen jaren heeft JBC 't Dupke er alles aan gedaan om pétanque als wedstrijdsport te promoten. En met succes, want op dit moment heeft de vereniging 4 teams die deelnemen aan de Nationale Pétanque Competitie en is het 1e team zelfs landskampioen 2017 en werd 5e bij de landskampioenen die dat jaar voor de Eurocup streden.

We hebben nog even te gaan, dus. Ook in Nederland hebben we de tijd om onze prestaties met het nieuwe bondsbeleid stevig op de kaart te krijgen. We zullen er in de pétanquewereld Nederland nog heel wat werk voor moeten verzetten, maar wie weet zal dan ook Nederland vertegenwoordigd zijn bij de Olympische Spelen 2024!

Voor meer informatie: klik hier

(Terug naar boven)


Openbaar nieuws: Dupke-team gaat naar EK tripletten 2019 in Bulgarije.
   (20-11-2018)

DUPKE-TEAM GAAT NAAR EK TRIPLETTEN 2019 IN BULGARIJE

Op 17 en 18 november j.l. werden de finales van de NJBB Masters gespeeld in Nieuwegein. Aan deze finaleronde namen 2 teams van 't Dupke mee. Het team Patrick Tuaux, Ali Doualeh en Joey van Doorn en het team van Dupkespelers Ad Wagenaars, Robin Gense, Peter van den Langenberg en Dirkjan van Mourik van Mosa Petanca.

Het team van Ad Wagenaars wist zich in de halve finales helaas niet te plaatsen voor de halve finales en eindigde daarmee bij de nummers 5 tot en met 8. Het team van Patrick plaatste zich wel en won ook in de halve finales, zij het nipt, van het sterke team van Tom van der Voort met 13-12 in de 3e partij.
De finale werd vervolgens overtuigend gewonnen tegen het team van Ferdinand Wiese van 't Zwijntje uit Apeldoorn.

Daarmee heeft het team van Patrick de ticket verdiend om Nederland te vertegenwoordigen op het EK mannen 2019 in Albena (Bulgarije). Dit EK Tripletten en Precisieschieten wordt gespeeld van 19 tot en met 22 september 2019. Het team staat onder leiding van coach Jan Paashuis. Wie hen als vierde teamspeler zal vergezellen is nog niet bekend.

Al met al een mooie prestatie waarmee 't Dupke voor de dag kan komen!
De club hecht eraan om het pétanque als sport goed op de kaart te zetten. Spelers met ambitie zijn van harte welkom om te sleutelen aan hun speelkwaliteit en uit te komen in de Nederlandse Pétanque Competitie.

 

vlnr:
Joey van Doorn, Ali Doualeh, Jan Paashuis (coach), Patrick Tuaux.

(Terug naar boven)


Openbaar nieuws: Foto's van evenementen en toernooien van afgtelopen tijd bijgewerkt.
   (07-11-2018)

Ach ja, het is alweer even geleden, maar nu dan alsnog zijn een aantal fotoalbums bijgewerkt.

In augustus vond een prachtig thuisblijverstoernooiplaats en de foto's zijn inmiddels in de fotogalerij opgenomen: klik hier

In september was het lommerrijke landgoed de Wamberg tussen Rosmalen en Berlicum omgetoverd in een pétanque toernooiveld. Uitgerekend dat weekend waren de weergoden ons overigens niet gunstig gezind. De prachtige, warme zomer liet even verstek gaan. Niettemin waren veel heel goede spelers uit binnen- en buitenland hierop afgekomen. Voor een impressie daarvan: klik hier.

En tenslotte: Afgelopen weekend was een speciale feestdag voor onze vrijwilligers, dank zij wie 't Dupke marcheert als een geoliede organisatie. De dag werd afgesloten met een heerlijk buffet, waarvan bijgaande foto's een beeld achterlaten: klik hier.

(Terug naar boven)

Zoek in site:
Loginstatus:
Kalender:
« Januari 2019 »
M D W D V Z Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Laatste Nieuws:

04-12-2018

Clublid Jenny den Baas bij EK tripletten Vrouwen 2018.

Lees meer...

21-11-2018

Gaat pétanque in 2024 olympisch worden?

Lees meer...

20-11-2018

Dupke-team gaat naar EK tripletten 2019 in Bulgarije.

Lees meer...

07-11-2018

Foto's van evenementen en toernooien van afgtelopen tijd bijgewerkt.

Lees meer...

Openbaar nieuws
Clubnieuws
Nieuwsarchief
Het spel
't Dupke
Lidmaatschap
Aanmelding
Bestuur en commissies
Ledenlijst
Statuten en reglementen
Clubkleding
NPC
Interne competitie
Nationale kampioensch.
Evenementenkalender
Toernooien 't Dupke
Toernooien Nederland
Fotoalbums algemeen
Fotoalbums clubleden
Video's
Login
Logout
Registratie
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...